blanco

melodie.moonpub.net

de populaire muziek & haar deuntjes uitgelicht

When A Man Loves A Woman
 


” When a Man Loves a Woman ” is een nummer geschreven door Calvin Lewis en Andrew Wright en voor het eerst opgenomen door Percy Sledge in 1966 in de Norala Sound Studio in Sheffield, Alabama. Het bereikte nummer één in zowel de Billboard Hot 100 als de R&B-hitlijsten.


Iedereen denkt dat “When a Man Loves a Woman” een liefdeslied is. Het is niet! Het is een lied over alle dwaze beslissingen die een man neemt als hij van een vrouw houdt.

Hij geeft al zijn geld uit, hij ziet haar niet vreemdgaan, hij dumpt zijn vrienden, hij slaapt in de regen als zij hem dat zegt. Het klinkt alsof er iemand verbrand is. Liefde kan ons tot een dwaas maken.

Wat interessant is, is dat dit lied wordt gezongen op bruiloften. Het is in het kamp van liedjes die moeten worden teruggetrokken van bruiloften omdat het echt geen gelukkige liefdesliedjes zijn. Nummers als ” Every Breath You Take  en  Dido’s “Don’t Leave Home ” komen in me op.

Terugluisterend klinkt het orgel een beetje onheilspellend. Als een rouwmars. De hoorns klinken ook nogal deprimerend. Dit is meer een “chicks suck”-nummer dan een liefdeslied. Opmerkelijk is dat het nummer muzikaal goed standhoudt als een nummer uit de jaren 50. Veel nummers uit die tijd zijn niet goed verouderd. Dit klinkt nog relatief eigentijds. ( Top 500 beste rocknummers aller tijden )

Countryzanger John Wesley Ryles had een kleine hit met zijn versie van het nummer in 1976, terwijl Bette Midler het nummer 14 jaar later opnam en een Top 40-hit had met haar versie in 1980. In 1991 nam Michael Bolton het nummer op en zijn versie bereikte een hoogtepunt op nummer één op zowel de Billboard Hot 100-hitlijst als de Billboard Adult Contemporary Singles-hitlijst.
Click to listen highlighted text!