blanco

melodie.moonpub.net

de populaire muziek & haar deuntjes uitgelicht

God Only Knows – The Beach Boys


Pet Sounds is een studioalbum van The Beach Boys, oorspronkelijk uitgebracht op 16 mei 1966. Het maken vergde tien maanden en kostte zeventigduizend dollar, waarmee het destijds een van de duurste albums ooit was.

Onder de dertien nummers bevinden zich God Only Knows, Wouldn’t It Be Nice en Caroline No. Het album staat op de tweede plaats op de lijst met The 500 Greatest Albums of All Time van het blad Rolling Stone en moet alleen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band voor zich dulden.

Het album werd geproduceerd door Brian Wilson, die ook twaalf van de dertien nummers componeerde, met voor de meeste liedteksten Tony Asher als co-schrijver. De muziek kenmerkt zich door de rijke, op het symfonische af verzorgde arrangementen, de voor popmuziek originele instrumentatie als hobo, klavecimbel en hoorn, en het gebruik van geluidseffecten als een fietsbel, flessen en colablikjes.

Het album geldt als het hoogtepunt van de groep en van Wilson in het bijzonder, en als een van de meest invloedrijke albums uit de popmuziek.“Het is heel emotioneel, altijd een beetje een choker met mij”, zei Paul McCartney van deze Pet Sounds – ballad. De avond dat McCartney en John Lennon Pet Sounds voor het eerst hoorden, op een feest in Londen, schreven ze ‘Here, There and Everywhere’, beïnvloed door ‘God Only Knows‘. Carl Wilson’s ingetogenheid, sleebellen, strijkers en accordeon die ‘God’ zijn hemelse gevoel geven.


  • Behind The Sounds: God Only Knows Part 1

  • Behind The Sounds: God Only Knows Part 2


Brian Wilson was gefascineerd door spiritualiteit en zei dat dit nummer voortkwam uit gebedssessies in de studio. “We hebben er een religieuze ceremonie van gemaakt“, zei hij over het opnemen van Pet Sounds. Het enige probleem: het gebruik van het woord ‘God’ in de titel stuitte menige radioprogrammeurs tegen de borst om het nummer airplay te geven…
Click to listen highlighted text!