blanco

melodie.moonpub.net

de populaire muziek & haar deuntjes uitgelicht

I Shot The Sheriff – Bob Marley
“I Shot the Sheriff” is een nummer geschreven door Bob Marley en in 1973 uitgebracht door Bob Marley and the Wailers .


De verteller beweert uit zelfverdediging te hebben gehandeld toen de sheriff hem probeerde neer te schieten. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht in 1973 op het album Burnin’ van The Wailers . Marley legde zijn bedoeling als volgt uit:

Ik wil zeggen ‘ik heb de politie neergeschoten’, maar de regering zou ophef hebben gemaakt, dus ik zei in plaats daarvan ‘ik heb de sheriff neergeschoten’… maar het is hetzelfde idee: gerechtigheid.”


Eric Clapton nam een ​​coverversie op die op zijn album 461 Ocean Boulevard uit 1974 stond . Zijn uitvoering van het nummer voegt rock toe aan het reggae geluid.  Cash Box noemde het een “bluesy rocker met veel gitaar, keyboards en sterke achtergrond-harmonieën.”

Het deed het goed in de hitlijsten en piekte op nummer één in de Billboard Hot 100, zijn enige Amerikaanse nummer één tot dan toe. In 2003 werd de versie van Clapton opgenomen in de Grammy Hall of Fame .


Bekijk en hoor hieronder de 1977-versie van Bob Marley zelf en merk op hoe het nummer – en de reggea-stijl van Bob Marley zelf – acceptabeler werd gemaakt voor de oren van de rest van de wereld in vergelijking met de versie uit 1973, alleen voor het Jamaicaanse publiek. Het verhaal van Bob Marley is een mooi voorbeeld hoe wereldmuziek onderdeel werd van de (westerse) popmuziek.

Click to listen highlighted text!