Album NL Vertalingen

In de loop van de tijd heb ik toch zo nu en dan wat vertalingen/bewerkingen gedaan van wat songs. Vanuit het engels, italiaans en ook zweeds. Met Google Translate of het woordenboek of elk ander vertaal optie is het toch wel mogelijk om enigszins de strekking van de song te ontdekken. En dan is het vervolgens op zoek gaan hoe je dat wilt gaan omschrijven in het nederlands.

De vertaling van een song is dus niet altijd letterlijk, dat levert niet echt een aardige nederlandse songtekst op, vind ik. Het probleem is echter: hoe krijg je de vertaling/bewerking officieel? Je heb een clearance nodig van de oorspronkelijke songschrijver en zijn/haar muziekuitgeverij. Ik heb nog steeds hier en daar wat documenten liggen ergens wachtend op zo’n clearance. Maar niet getreurd, ik kan ze wel laten horen hier.

Het winkelwagentje (zie player) is niet om te kopen – als je daar op klikt dan kom je op de pagina met de informatie over deze vertaling/bewerking. Niet de opnames zelf zijn hier belangrijk, het zijn demos voor de vertaling/bewerking en of deze bewerkingen eventueel een nieuwe nederlandstalige song kunnen opleveren. Sommigen zijn wel uitgewerkt voor een leuke opname, andere zijn even snel ingezongen om de vertaling te horen.

Alle bewerkingen van dit buitenlands materiaal is natuurlijk beschikbaar om te coveren…

Ook mijn Beatles Forever project leent zich af en toe voor een nederlandstalig tekstje gewoon om eens te horen hoe het in het nederlands zou kunnen klinken en eigenlijk uitsluitend bedoelt om het project wat interessanter te maken – DWARS DOOR HET HEELAL (Across The Universe) is te horen in de playlist hier boven, neem een kijkje op de Beatles Forever pagina voor NACHTEGAALTJE (Norwegian Wood)

TOT SLOT: Een vertaling – vanuit het Zweeds – die tot nog toe de enigste is van deze NL-bewerkingen die een officiele release heeft, de song VAKANTIE | Hans Steiger. Hier is de Youtube clip – ik heb alleen de nederlandstalige tekst aangeleverd, de zweedse mensen achter de song hebben de “pitch” gedaan

Updated: July 16, 2023 — 3:46 am