Het onmogelijke mysterie van de Hervormde Kerk te Ranholderswoude en de geheimzinnige verdwijningen van dorpsbewoners aldaar…

“Het wachten is nu op een volgende couplet in Blues C-majeur van ‘t orgel“
– Piet Smeer (Bureau Paranormaal Onderzoek)

Het was halverwege de avond, op het tijdstip dat het eerste gapen zich aandient en op de nationale tv zenders de late-night talkshows beginnen, toen Ranholderswoude plotseling uit haar doezelement werd opgeschrikt met luide orgelmuziek uit de protestant-hervormde kerk in het centrum van het dorp.

Er was ook een gereferomeerd-protestante kerkje dat een orgel had maar dit was toch overduidelijk het orgel van de hervormde kerk: de toren diende eveneens als een soort van klankkast waardoor de muziek gemakkelijk in bijna het gehele dorp gehoord kon worden. Zo’n toren was niet aanwezig bij de gereformeerde dus iedereen wist meteen dat het de hervormde kerk was.

En dus heel bijzonder. Want waarom zou een orgel zo vlak voor het slapengaan muziek gaan spelen. Het was een dindsdag dus er kon geen dienst gaande zijn en niemand was ooit getrouwd of begraven zo laat op de dag dus zo’n soort van special bijeenkomst kon het niet zijn. En het kerkeblaadje met de informatie voor de komende maand had ook niets aangegeven. Nog vreemder was dat de muziek die men hoorde in het geheel niet psalmachtig klonk, Later werd duidelijk dat het – volgens een muzikant die het ook had gehoord – een blues in C-majeur moest zijn geweest maar dat wist men toen nog niet..

Het hele dorp toog naar de kerk en wat gebeurde? Niets. Het was al donker buiten en ook het maantje scheen wat te geheimzinnig voor de aanwezigen om er zich prettig onder te voelen. Tevens leek het alsof de grafstenen achter de kerk enigszins licht uitstraalden en iemand meende dat hij er wat zag bewegen.

Kortom: men was bang en niemand durfde naar binnen te gaan De blues in C-major onderwijl speelde rustig door. Uiteindelijk waren er toch twee waaghalzen die voorzichtig de altijd open duur van de kerk opende en naar binnen gingen…

Nimmer meer werd van hen vernomen – of gezien. Nog steeds, jaren later, wordt het dorp Ranholderswoude nog regelmatig geterroriseerd door het kerkorgel en deze blues in C-major zo vlak voor het uur van slapen gaan..

Er lijkt een patroon te zijn: na 3x een volle maan en mits een Dinsdag en afwezig tijdens de vakantiemaanden Juli en Augustus begint het orgel plotseling weer te spelen. Maar het is alsnog niets meer dan gewoon een suggestie, bij gebrek aan hard bewijs.

Het is voorlopig gewoon maar wachten op de volgende keer. Een team van onderzoekers (de zzp-ers Detective Jan Loep en het Bureau voor Paranormaal Onderzoek van Piet Smeer) is inmiddels opgericht om het bizarre gebeuren ooit eens op te klaren maar tot nog toe kunnen ook zij er nog niets zinnigs over meedelen. Ze blijven paraat om bij de eerstvolgende keer ook zelf aanwezig te kunnen zijn.

Voorlopig is alles nog steeds rustig in Ranholderswoude…

Als dat maar goed gaat aflopen,
ik hou jullie op de hoogte, wordt vervolgd zogezegd.