De bottenfluitjes uit het stenen tijdperk

Muziek is een essentieel onderdeel van ons leven. Het kan ons helpen ontspannen, ons opgewonden maken en ons troosten. Maar hoeveel van ons staan ​​stil bij de oorsprong van muziek ? Deze vraag heeft de mensheid door de eeuwen heen voor een raadsel gesteld. Om de antwoorden te vinden, moeten we terugkijken over de millennia heen. Door de oorsprong van dingen te onderzoeken, kunnen we onze eigen wereld en onszelf beter begrijpen. Muziek is slechts één voorbeeld!

De muziek van vroeger

35.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, was er al muziek. De plaats waar deze muziek werd gehoord, bevindt zich in het huidige zuidwesten van Duitsland , in de Hohle Fels– grot , aan de westkant van Ulm. Het is dezelfde plek waar homo sapiens vroege kunst uithakte. Hier ontdekte een archeoloog botfluiten en twee fragmenten van ivoren fluiten. Dit zijn de vroegste voorbeelden van muziekinstrumenten in de steentijdcultuur.

De botfluit had gaten met 5 vingers. Het is een van de weinige complete instrumenten die tot nu toe uit deze grotten zijn ontdekt; Er zijn ook enkele gebroken stukjes van fluiten gevonden.

De monsters van de botfluiten en andere materialen werden voor tests naar twee verschillende laboratoria in Engeland en Duitsland gestuurd . Beide laboratoria gebruikten verschillende methoden om de monsters van de botfluitjes te testen. De wetenschappers die de tests uitvoerden waren het erover eens dat deze botfluitjes minstens 35.000 jaar oud waren.

Botfluitjes in China

Dit was niet alleen de plek waar oude instrumenten zijn gevonden. Op de neolithische vindplaats Jiahu, in de provincie Henan in Centraal-China, werd een fluitachtig instrument ontdekt, gemaakt van de vleugelbeenderen van een kraanvogel. Het bleek tussen de 8.000 en 9.000 jaar oud te zijn. Het was een van de twintig fluiten die rond 1986-87 op de locatie werden ontdekt.

De vingergaten op deze fluiten waren ongelijk en het uitsnijden van het mondstuk was onzorgvuldig. Hoewel ze nog niet verfijnd zijn, kunnen we zien hoe deze vroege ontwerpen zich uiteindelijk ontwikkelden tot de fluiten van vandaag. De populaire muzikant Ding Xiaokui heeft een duplicaatversie van deze kraanbeenfluit.

De oudste bottenfluit uit het stenen tijdperk

Er werd nog een Neanderthalerfluitje gevonden in de Divje Babe-grot, gelegen in Slovenië. Volgens de wetenschappers en onderzoekers is deze fluit zelfs ouder dan de Hohle Fels en dateert van zo’n 50.000 jaar geleden. Momenteel wordt aangenomen dat dit het oudste van alle muziekinstrumenten ter wereld is.

Neanderthal Bone Flute Music

De grot lag vlakbij de rivier de Idrijca, waar de archeologen deze fluit in 1995 vonden. Ivan Turk was de persoon die deze opgraving leidde en deze verbazingwekkende ontdekking deed. Maar er blijft slechts één fragment van deze fluit over.

Daarom is Hohle Fels verantwoordelijk als het enige complete instrument dat over de hele wereld is ontdekt! Maar toch kan de opgraving van zelfs maar één fragment van een Neanderthalerfluit veel vertellen over de relatie tussen Homo Sapiens en muziek.

Dit instrument is gemaakt met de botten van een holenbeer. Het Sloveense Nationale Museum maakte een vrijwel identieke replica van deze ontdekking. Het is ontworpen om precies het geluid te geven dat de originele bottenfluit zou geven.

Met deze replica heeft de Sloveense muzikant Ljuben Dimkaroski het Adagio van Albinoni gespeeld. Dimkaroski speelde het in G Minor en concludeerde dat de noten die op deze fluit worden gespeeld behoorlijk diatonisch zijn en bijna perfect klinken, gebaseerd op antieke of moderne diatonische toonladders. Het is de oudste van alle paleolithische fluiten die bekend en aanwezig zijn in de wereld. Deze ontdekking bevindt zich nu in het Nationaal Museum van Slovenië.

Conclusie

De vroege fluiten die door homo sapiens werden gebruikt, werden meestal gebruikt om het geluid van vogels na te bootsen , of om een ​​succesvolle jacht of een festival te vieren . De klanken die door deze botfluiten werden geproduceerd waren vergelijkbaar en pasten perfect bij die van de hedendaagse fluit op diatonische toonladder.

Tegenwoordig werken de makers van muziekinstrumenten nog steeds aan hun upgrades om de fluiten nog beter te maken. Maar het concept en idee van dit muziekinstrument bestaat al sinds het tijdperk van Homo sapiens. Nu zouden mensen moeten weten wanneer en hoe muziek werd geboren, en dat mensen uit het stenen tijdperk het hebben uitgevonden!

Updated: April 9, 2024 — 11:44 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *