12.000 jaar oude fluitjes bootsen geluid van vogels na

In Noord-Israël zijn de overblijfselen gevonden van instrumenten van kleine vogelbotten

Wetenschappers in Israël hebben zeven 12.000 jaar oude fluiten ontdekt, volgens een studie die deze maand is gepubliceerd in het tijdschrift  Scientific Reports . Gemaakt van kleine vogelbotjes, dienden de instrumentjes waarschijnlijk om de roep van roofvogels te imiteren.

De fluitjes behoorden tot een verzameling van 1.100 vogelbotten die zijn opgegraven tijdens opgravingen op een archeologische vindplaats in de Hula-vallei in Israël. Tijdens een recent onderzoek van de artefacten merkten wetenschappers op dat enkele van deze artefacten vreemde kenmerken hadden, zoals vingergaatjes en mondstukken waardoor ze als muziekinstrumenten zouden kunnen functioneren.

Deze fluitjes, of aerofoons, zijn enkele van de oudst bekende instrumenten die vogelgeluiden nabootsen. Hoewel elders oudere botfluiten zijn gevonden, zijn ze vrij zeldzaam, en deze ontdekking markeert de eerste keer dat een prehistorisch geluidsinstrument uit het Nabije Oosten is geïdentificeerd, volgens een  verklaring van de Virginia Commonwealth University.

Ze vertonen allemaal microscopisch kleine gebruiksslijtage, wat aangeeft dat ze in feite zijn gebruikt of gespeeld“, zegt Tal Simmons , een forensisch antropoloog aan de universiteit, in de verklaring. “Ze zijn ook echt uniek omdat het geluid dat ze produceren erg lijkt op dat van twee specifieke roofvogels waarop werd gejaagd door de mensen die woonden op de plek waar ze werden ontdekt, namelijk de torenvalk en de sperwer.”

Om meer te weten te komen, creëerden de onderzoekers replicaversies van de fluitjes, die ze zelf konden bespelen.

Het was erg ontroerend toen ik het voor het eerst bespeelde en het geluid hoorde dat Natufians 12.000 jaar geleden maakten“, zegt Laurent Davin , een archeoloog bij het Franse onderzoekscentrum in Jeruzalem, tegen  Jennifer Nalewicki van WordsSideKick.com .

De overblijfselen van de zeven fluiten – waaronder één compleet instrument – waren het werk van de Natufiërs , die  tussen 13.000 en 9700 v. Chr. geleefd hebben, volgens  Sam Walters van het tijdschrift Discover .

Dankzij hun ontdekking hebben onderzoekers nu een nieuwe kans om meer te weten te komen over het leven in deze overgangsperiode, zegt Rivka Rabinovich , een archeozoöloog aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, tegen  Melanie Lidman van de Times of Israel . Het is een erg opwindende periode om het dagelijks leven te begrijpen“, voegt ze eraan toe.

De artefacten kunnen inzicht bieden in de relatie van de Natufians met roofvogels en de rol van muziek in hun cultuur. Het vakmanschap van de fluitjes, die waarschijnlijk waren geverfd en aan een touwtje om de nek werden gedragen, getuigt van verfijning en technische precisie. De Natufiërs plukten kleine vleugelbotten van de Euraziatische wintertaling en de Euraziatische meerkoet om het geluid van roofvogels die in het gebied voorkomen zo goed mogelijk na te kunnen bootsen.

Sound produced by the Natufian aerophone from Eynan-Mallaha 12,000 years ago

De Natufianen kozen speciaal die kleine vogelbotjes omdat ze wilden dat het geluid precies zo klonk als dat van de vogelgeluiden“, zegt Davin tegen WordsSideKick.com . Dit toont hun kennis van de akoestiek aan en geeft aan dat er waarschijnlijk ook andere instrumenten waren gemaakt van verschillende materialen.”

De fluiten zijn mogelijk gebruikt bij de jacht om vogels te lokken zodat ze konden worden gevangen, waardoor de instrumenten het “vroegste bewijs zijn van het gebruik van geluid bij de jacht“, zegt Hamudi Khalaily, een senior onderzoeker bij de Israel Antiquities Authority.

Toch zijn wellicht de fluitjes ook gebruikt voor andere doeleinden. Het bespelen “kan ook een poging zijn geweest om spiritueel te communiceren of te communiceren met deze roofvogels Ze waren belangrijk voor Natufiaanse – en eerdere – culturen in de Levant … Deze kunnen door de prehistorische mensen zijn gedragen als rituele ‘sieraden’ en kunnen zelfs ‘totemdieren’ zijn geweest.

Dit najaar is Khalaily van plan terug te keren naar de opgravingslocatie tijdens de jaarlijkse vogeltrekperiode om een ​​replica van een fluit uit te proberen. 

“Ik ben van nature een optimistisch persoon en denk echt dat het gaat werken. Als we dit geluid nu zouden kunnen nabootsen, weet ik zeker dat het diezelfde  vogels naar ons toe zal brengen.”

Teresa Nowakowski 

Updated: June 16, 2023 — 2:48 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *