Honden & Klassieke Muziek

Honden en klassieke muziek

Klassieke muziek heeft een kalmerend effect op honden in het asiel. Dat zijn de bevindingen van een onderzoek uitgevoerd door het Schotse opvangcentrum voor honden PCA te Glasgow. Tijdens het onderzoek bleek het stress niveau bij de honden aanzienlijk gedaald te zijn nadat klassieke muziek was afgespeeld in hun verblijfsruimtes. Echter, het effect duurde slechts een korte periode en hun gedrag werd al gauw weer normaal. Bij sommigen honden kon het effect nog ongeveer één dag aanhouden.

De onderzoekers suggereren dat dit erop zou kunnen duiden dat honden – net als ons mensen – liever luisteren naar een verscheidenheid aan muziek. De Schotse onderzoekers willen verder gaan met hun experimenten om te zien hoe honden reageren op verschillende muziekgenres. Het onderzoek werd uitgevoerd op twee groepen honden onderzocht over een periode van twee weken na hun aankomst in het asiel. De éne groep honden werd waargenomen in stilte, zonder enige muziek, terwijl de andere groep klassieke muziek kreeg te horen in hun kennelverblijf. Bij beide groepen werd de stress gemeten via hartfrequenties, met speekselmonsters en waarneming van het gedrag. De stress leek aanzienlijk te zijn gedaald na het afluisteren van muziek.

De honden die naar de muziek konden luisteren, bleken ook minder aanhoudend te blaffen. De mannetjes reageerden beter op de muziek dan de vrouwtjeshonden. De Schotse PCA’s research manager, Gilly Mendes Ferreira, zei: “Hoewel aan het eind van de week hun hartfrequenties en gedrag weer was teruggekeerd naar normaal, zijn de eerste resultaten toch zeer bemoedigend en tonen aan dat klassieke muziek een positieve invloed kan hebben op het ‘welzijn van de honden. De gemiddelde verblijfsduur voor een hond in het asiel kan variëren van één tot drie weken maar er zijn er ook die wel 6 maanden tot een een jaar kunnen blijven. We willen ervoor zorgen dat elke hond het zo comfortabel mogelijk heeft tijdens hun verblijf hier.”

Er zijn nog geen uitspraken gedaan of de resultaten van dit onderzoek eventueel ook voer voor de psychologie bij mensen kan zijn; tot nog toe is het uitsluitend bedoelt voor het meer comfortabel maken van het verblijf van de honden in het schotse opvangcentrum zelf.

Updated: April 9, 2024 — 12:06 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *