Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Jean Sibelius (1865-1957)

Het is moeilijk in de muziekgeschiedenis een nóg oninteressanter levensverhaal te vinden dan dat van de grote Finse meester, telg van een Fins-Zweeds geslacht dat officieren, ambtenaren, dominees en dokters had voortgebracht.

Een zonnige jeugd, een vruchtbare studietijd, een rustig, gelukkig huwelijk, een lang leven op het land, vele concertreizen tot in Amerika toe, langzaam maar zeker stijgende internationale roem waren zijn deel – geen sensatie, geen (vrouwen-)perkara’s, geen -ruzies of veten, geen slagen van het noodlot.

Een hardwerkende, hartstochtelijk sigaren rokende, heel veel van de natuur genietende, ernstige, maar voornaam-beminnelijke gentleman was hij zijn hele leven. Daarin veranderde over meer dan een halve eeuw gerekend een blauwogige jongeman met een blonde kuif in een streng kijkende oude heer met een helemaal kale schedel, een romantische nationalist in een klassiek denkende individualist, een geïnspireerde ’vinder’ van programmatische muziek in een niet minder geïnspireerde logisch bouwende muzikale architect.

Lees verder – flipboekje met Spotify links (wordt bijgewerkt)

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!