Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Modest Moessorgski (1839 – 1881)

De ’Katakomben’, het achtste stuk van zijn Schilderijententoonstelling (1874) voor piano, gaf Moessorgski een Latijnse spreuk mee: ’Con mortuis in lingua mortua’ – met de doden in de dodentaal.

Aan zijn vriend, de kunstcriticus W. Stassow, verklaarde hij waarom. Bij het zien van de tekening waarop Hartmann zichzelf in een onderaardse begraafplaats had afgebeeld, kreeg hij het gevoel, dat diens scheppende geest hem onweerstaanbaar toetrok naar de griezelige schedels, die toen zacht begonnen te gloeien. ..

Deze ene duistere beeldspraak wijst naar meer dan één facet van Moessorgski’s innerlijke ge­steldheid. Hij voelde zich op zijn 35e jaar al een eind op weg naar de zelfvernietiging, waarnaar zijn tweede ik verlangde; hij leefde onderbewust al in de schaduw van de dood. Als zijn tijdgenoot Dostojewski (1821-1881) bezat hij een hang naar religieus mysti­cisme met zijn symbolische bovenzinnelijke beelden.

En hoewel van huis uit opgewekt en vriendelijk, gaf hij zich gaarne over aan zelfbeschuldigingen, die buiten alle proporties lijken. Ver­scheurend zelfverwijt deed ook de drift opkomen tot het schep­pen van de ‘Schilderijententoonstelling’, zijn grootste en bekend­ste pianocompositie, een muzikaal monument voor een vriend (in 1922 door Ravel onnavolgbaar georkestreerd).

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!