Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Bedrich Smetana (1824 – 1884)

In de nacht van 19 op 20 oktober 1874, bijna tien jaar voor zijn dood, werd hij plotseling volslagen doof! Dat was het gevolg van een hersenziekte die zich tijdens de zomermaanden daarvoor al had aangekondigd: eerst begon het linkeroor anders te horen dan het rechter.

Daarna werd elke samenklank tot een ondrage­lijke dissonantie; vervolgens ging er in het linkeroor een As- majeur kwartsextaccoord aan één stuk door in pijndoende hoge ligging klinken; en tenslotte volgde de abrupte absolute geluid­loosheid .. . Dezelfde hersenaandoening leidde tot zijn ongenees­lijke krankzinnigheid in het laatste jaar van zijn leven.

De duizenden die zijn Tsjechische dansen en liederen kennen, de tienduizenden die zijn opera De Kus (1876) bewonde­ren, de honderdduizenden die spelend en luisterend van zijn beide meesterlijke kwartetten, no. 1 in e (Uit mijn leven), no. 2 in d, genieten, de miljoenen voor wie De Moldau, dat mooie symfo­nische gedicht uit de cyclus Mijn Vaderland, niet meer is weg te denken van de orkestprogramma’s – al dezen moet het onbegrij­pelijk voorkomen, dat de maker van deze schone werken er nim­mer ook maar het eenvoudigste klankprobleem in heeft kunnen controleren, ja, er zelfs nooit ook maar één noot van heeft ge­hoord .. .

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!