Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Invitatie tot de dans – de Weens wals

Voor dansminnenden van de twintigste eeuw is het onbegrijpe­lijk, dat vier-, drie- en tweehonderd jaar eerder de voorouders van de wals beurtelings onfatsoenlijk en ongezond zijn genoemd. Over de snelle draaidansen met drie tellen als ’Weller’, ‘Spinner’, ‘Volte’, ‘Dreher’ is tijdens 16e, 17e en 18e eeuw in zedepreken en pamfletten menig hartig woord gevallen.

De vaart ervan en de sprongen erin leidden al te vaak tot indecente houdingen, zichtbaar wordende lingerie en zelfs wel eens een onbedekte kuit. .., tot valpartijen in onontwarbare menselijke kluwens, tot weerzinwekkende totale uitputting der dansers!

Onder de nakomelingen van de ’Dreher’ maakte de ’Landler’ een goed figuur en van deze was de snelle wals een zich al netter gedragende spruit, tenminste zolang zij als ’Schleifer’ slepend draaide; deed zij zulks als ’Hopser’ springend, dan kwamen de oude bezwaren weer boven. Rond 1800 nog, werden ernstige ver­maningen schriftelijk uitgedeeld die spraken over de onzedelijk­heid der bewegingen en houdingen. Een zekere S. J. Wolf haalde er in diezelfde tijd de schade voor de gezondheid nog eens bij in zijn brochure: ’Bewijs dat het walsen een hoofdoorzaak is van de zwakte van lichaam en geest onzer generatie. Duitslands zo­nen en dochteren allerdringendst aanbevolen.’

Toen begon de wals al mode- en gezelschapsdans te worden, die zelfs de hoofse menuet ging verdringen in kringen die voordien aan extatisch draaien en zweven zelfs niet hadden durven den­ken: tijdens het vredescongres van Wenen in 1814/15 spoelde zij in duizelingwekkende vaart de politieke zorgen weg en kreeg zij haar muzikale type en klassieke vorm. Landler en Weense wals! Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert lieten er zich haast schuchter mee in, maar tevens o, zo lieflijk! Weber (1786-1826) schrijft in 1819 zijn wereld-’schlager’: Aufforderung zum Tanz voor piano, waarvan inleiding en coda de danser gelegenheid bieden zijn partner te inviteren en weer naar haar plaats te ge­leiden (Berlioz zal het wervelende stuk in 1841 uiterst effectvol instrumenteren).




Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!