Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Franco Alfano (1875 – 1954)

FRANCO ALFANO (1878-1954), geboren in Posilippo bij Napels, heeft zowel in Italië als in Duitsland (Leipzig en Berlijn) muziek gestu­deerd en is zijn carrière begonnen als pianovirtuoos met voornamelijk eigen werk.

Later ontplooide zich zijn compositorische activiteit op verschillende terreinen: opera, orkest- en kamermuziek en ontwik­kelde zich zijn stijl op twee parallelle wegen; d.w.z. op theatergebied van het duidelijke verisme van een. Giordano (in zijn eerste grote suc­ces Resurrezione naar Tolstojs Opstanding, 1898), over een rijker getinte, Frans-’impressionistisch’ beïnvloede schrijfwijze (in zijn hoofdwerk en grootste succes Sakuntala, een legende met eigen tekst; 1921), naar een bewegelijke, R. Strauss-achtige aanpak (in de ’opera semiseria’ L’ultimo Lord; 1930 en het heroïsche drama Cyrano de Bergerac, naar Rostand; 1936) en in de instrumentale sector van het romantisch classicisme van Brahms en Reger eveneens naar de rijk­geschakeerde laatromantiek van R. Strauss (Suite romantica – Sym­fonie in E – Tweede symfonie – Divertimento voor klein orkest).

Als men Alfano alleen maar noemt als de knappe voltooier van Puccini’s Turandot, doet men hem veel te kort: hij is de laatste uitloper van de Italiaanse laatromantiek geweest, als zodanig de ware opvolger van de meester van La Bohème en Tosca en, onberoerd door de neo­classicistische idealen van de Italiaanse avant-garde, de belangrijkste figuur vóór de hedendaagse, ’modeme’ generatie. Hij nam in Italië dus eenzelfde plaats In als Richard Strauss in de Duitssprekende landen.



Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!