Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Het tijdperk van Wagner en Brahms (1854- 1886)

IN DE DRIE DECENNIA van 1854 tot 1886 kan men twee bijna paradoxale richtingen aantreffen: de ene schaarde zich achter de banier van het realisme, de andere achter die van het irrealisme, het materialisme en het idealisme.

Personen van alle gezindten en temperamenten sloten zich erbij aan: degenen die meer vertrouwden op het verstand dan op het gevoel en de inspiratie, waartegenover degenen stonden die zochten naar hartstocht of diepzinnigheid en de medewerking van het verstand afwezen; degenen die de onbarmhartige wereld van toentertijd accepteerden, vormden en interpreteerden en degenen die een denkbeeldige wereld schiepen, een wereld van sagen en sprookjes, in een dromerige, romantische vlucht.

Eén ding hadden ze echter gemeenschappelijk: de intensiteit, de kracht van hun uitdrukkingswijze en het bijna volkomen gebrek aan onbekommerde speelsheid, helderheid of kinderlijke eenvoud. Zo  verschillend als deze personen waren, het waren allen pioniers, voorvechters, apostelen…  (Geschiedenis van de Muziek – Curt Sachs)

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!