Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Paul McCartney’s Klassieke Muziek

LIVERPOOL ORATORIO 1991 – Dit is McCartney’s eerste grote uitstapje in de klassieke muziek. Samengesteld in samenwerking met Carl Davis ter herdenking van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra’s 150ste verjaardag kreeg het project veel media-aandacht bij de release in juni 1991.

STANDING STONES 1997 – Het 2e klassieke album van McCartney kreeg haar wereldpremiere in de Royal Albert Hall op 14 oktober 1997

WORKING CLASSICAL 1999 – Na het Liverpool Oratorio en Standing Stones – beide projecten met uitsluitend lange stukken – heeft het 3e klassieke album van McCartney meer kortere stukken. Het album bestaat uit drie composities die uitgevoerd worden door het London Symphony Orchestra die 10-12 minuten elk lang zijn plus 11 korte selecties uitgevoerd door het Loma Mar kwartet, waarvan sommige versies zijn van bekende McCartenys’ popsongs.

McCartney, als de liedjesschrijver zoals wij hem allemaal kennen – is natuurlijk meer vertrouwd met de korte composities. De langere stukken op het album klinken iets beter georganiseerd dan de eerdere klassieke albums. “A Leaf” en “Spiral” begonnen beide als piano stukken maar werden later door Jonathan Tunick en Richard Rodney Bennett voorzien van een uitgebreider orchestratie. Tuesday werd geschreven voor een korte animatiefilm voor kinderen. Het klinkt allemaal onfeilbaar melodieus en de mix van popsongs zoals “Junk“, “My Love“, “Maybe I’m Amazed“, “She’s My Baby” en “The Beautiful Linda” tesamen met nieuwere stukken creëert een aangename afwisseling. De nummers zijn hoofdzakelijk geschreven voor McCartney’s overleden vrouw Linda en het album als geheel heeft een weemoedige, delicate sfeer die goed aanvoelt bij het verdriet van haar dood. Vermoedelijk was het McCartneys’ rouwverwerking.

ECCE COR MEUM 2006 – Het album (met de Latijse title voor “aanschouw mijn hart“) is het 4e klassieke album van McCartney. Het werd uitgebracht op 25 september 2006 door EMI Classics. Het is een oratorium in 4 delen voor orkest en koor geproduceerd en geregisseerd door John Fraser, en met de tekst in zowel het Latijn als het Engels.

OCEAN’S KINGDOM 2011 – Het 5e klassieke album is de score van een ballet met dezelfde titel gedaan in opdracht van het New York City Ballet. Het werd uitgevoerd door de London Classical Orchestra onder leiding van John Wilson. Het ballet vertelt een liefdesgeschiedenis gebaseerd op twee gefantaseerde werelden – het koninkrijk van de “zuivere” oceaan,en het aardse koninkrijk waar de “baddies” wonen die bedreiging vormen voor het leven in het water. Volgens McCartney ontstaat liefde daar waar de aarde het water raakt en “je moet het maar gaan zien en horen om te weten te komen of ze ook een echtpaar gaan vormen”.

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!