Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Max Reger (1873 – 1916)

ZAL ZIJN STER EENS OPGAAN?

Max Reger vond zijn voorbeeld in Bach, vooral in zijn orgelwerken. Hij breidde diens polyfone compositiestijl uit met romantische middelen – o.a. veelvuldige modulatie – waardoor zijn werk dikwijls ondoorzichtig aandoet. Zijn rijpste werk, de Mozart-variaties voor orkest, tonen hem als een meester in de variatiekunst.

Max Reger naar de geest een volgeling van Brahms, beschikte over een ver­bluffende contrapuntische techniek en een grote verbeeldingskracht. Het ge­mak waarmee hij componeerde leidde vaak, in zijn meer ambitieuze compo­sities, tot buitensporige lengtes en eentonige, dichte texturen. Zijn doorgaans complexe, post-wagneriaanse harmoniek zit vol extreme chromatiek en rus­teloze modulaties. Regers beste en meest karakteristieke lange werken zijn die waarin de vloedgolf van laat-romantische klanken wordt ingedamd door strik­te barokke of klassieke vormen als de fuga, de koraalprelude en het thema met variaties. 

Ook Regers orgelwerken zijn vermeldenswaardig, met name de koraalpreludes en fantasieën, variërend van zeer eenvoudige tot zeer gecompliceerde toonzettingen van lutherse melodieën. Hij schreef nauwelijks programmatische muziek en helemaal geen opera’s. Zijn talrijke liederen, pianostukken en koor- en kamerwerken staan in Duitsland in hoog aanzien, maar zijn in de rest van de wereld nagenoeg onbekend bij het publiek.

Max Reger studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater in München en Wiesbaden en vestigde zich in 1901 in München. In 1907 verhuisde hij naar Leipzig om daar hoogleraar in compositie te worden aan de universiteit.

Tezelfdertijd was hij ook internationaal actief als dirigent en pianist. In 1911 werd hij dirigent aan het hoforkest van Meiningen en in 1915 verhuisde hij naar Jena. Hij componeerde stukken in vrijwel alle genres, maar steeds in pure abstracte vorm: hij was een fel voorstander van de absolute muziek. Reger stond sterk onder invloed van Bach, Beethoven, Schumann en Brahms, maar met als bijzonder kenmerk de zwevende tonaliteit die voortbouwt op de harmonische taal van Wagner. Zie flipboek (full screen) voor meer, download naar de desktop voor links naar Spotify…


Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!