Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Gaetano Donizetti (1797-1848) en Vincenzo Bellini (1801-1835)

Donizetti werd in het Italiaanse Bergamo geboren als derde zoon in het armoedige gezin van een pandjesbaas van de stadslommerd. Hoewel de familie geen enkele muzikale traditie kende kwam Gaetano toch op de plaatselijke muziekschool terecht en werd met zijn 75 opera’s, waaronder Lucrezia Borgia, Lucia di Lammermoor, L’elisir d’amore en Don Pasqualc,w een van de meest productieve Italiaanse operacomponisten.

Zijn huwelijks- en privéleven waren tragisch omdat zowel zijn kinderen als zijn vrouw jong stierven, en zich bij hem, tijdens een verblijf in Parijs, de eerste symptomen van syfilis openbaarden. Daar werd hij eerst ondergebracht in een inrichting – waar zijn vriend Giuseppe Verdi hem nog een bezoek bracht – alvorens naar zijn geboorteplaats terug te keren om daar te sterven.100

Geheel in tegenstelling tot Donizetti was de op Sicilië geboren Vincenzo Bellini afkomstig uit een aristocratische familie met een lange muzikale traditie.10′ Naar wordt verteld was hij een super-wonderkind dat achttien maanden oud een aria van de toentertijd bekende opera buffa-componist Valentino Fioravanti kon zingen, op zijn tweede jaar muziektheorie begon te studeren, op zijn derde pianoles kreeg, op zijn vijfde uitstekend kon spelen en op zijn zesde zijn eerste composities maakte.

In het literaire portret dat Heinrich Heine van hem schreef, komt hij naar voren als een dandy met een succesvol muzikaal en sociaal leven. Zijn oeuvre is met tien opera’s, waaronder La sonnambula of De slaapwandelaarster, Norma en I puritani of De puriteinen, beperkt gebleven door zijn vroege overlijden aan ingewandsontsteking.

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!