Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Claude Debussy

Het bosch en het kasteel van St. Germain en Laye, zijn geboorteplaats, gaven de eerste indrukken aan de componist van ‘Pelléaset Mélisande’. De eenvoudige familie Debussy deed weinig aan muziek; het meest nog de vader, een opera-liefhebber, zoals er zovelen zijn.

Aan Mevrouw Mautet, schoonmoeder van Paul Verlaine, is het te danken, dat Claude’s begaafdheid ontdekt werd; door haar invloed mocht hij in 1873 naar het Parijsche Conservatorium, waar hij pianoles kreeg van Marmontel en harmonie van E. Durand. Ook volgde hij korten tijd de lessen van César Franck, die hem echter niet aanstonden.

Toen in 1879 mevrouw von Meck (de Metch), de weldoenster van Tsjaikovski, aan Marmontel een jongen pianist vroeg voor haar huistrio, werd haar aandacht gevestigd op Debussy. Zijn spel werd zo gewaardeerd, dat hij die zomer met de familie in Rusland doorbracht. Hier leerde hij de volksmuziek kennen van Russen en Zigeuners.

Zie verder het flipboekje hieronder – het flipboekje heeft een download optie die het mogelijk maakt ook de links naar Spotify af te luisteren. Helaas gaat dat niet met het flipboekje zelf  maar de download (als PDF bestand) geeft je deze mogelijkheid van afluisteren wel.




 
Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!