Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

John Alden Carpenter (1876-1951)

John Alden Carpenter – geboren 28 Februari 1876 te Park Ridge, Illinois, stu­deerde te Chicago en voorts aan de Harvard Universiteit en begaf zich na voltooiing hiervan in zaken: Firma George B. Carpenter & Co te Chicago, Merchants in mill, railway and vesselsupplies. Hij werd in 1909 vice-president der firma, doch studeerde naast deze werkzaamheden muziek o.a. met Elgar te Rome.

Carpenter is een componist, die zijn vak als techniek verstaat; ondanks Amerikaanse titels en gebruik van fragmenten van negro-spirituals, is zijn compositie-stijl aan de Franse school ontleend. Hij schreef balletmuziek, orkestwerken, vele liederen op tekst van Tagore; zijn ballet Skyscrapers en het Piano-concert zijn het meest bekend.

Ballet „Skyscrapers”

Geschreven in 1926 voor het ballet Diaghilev, gebruikt de componist rhythmische elementen aan de jazz ontleend en geeft aan de doorwerking zijner thematiek felle klanken. De inhoud zegt: „Skyscrapers is a ballet which seeks reflect some of the many rhythmic movements and sounds of modern America”. Het geheel is niet aan een verhaal onderworpen, doch geeft meer de episodes van de bouw van een wolkenkrabber aan. Werklieden worden aangenomen en zij vieren de vreugde over dit werk met een ,,girl” aan hun arm. Een storm breekt los, doch het werk gaat door. Een zwarte man slaapt op het werk, hij droomt van zijn land en hoort zijn godsdienstige liederen en dansen. Het werk gaat voort en steeds weer keren de mannen terug op de steigers van de bouw.

Goncertino voor piano en orkest – Piano en orkest converseren op lichte toon als twee vrienden. Carpenter tekent in de partituur aan: „The rules of polite talk, as always between friends, are not strictly observed — often, in animated moments, they talk both at once, each hearing only what he says himself…. Presently the moment comes, as always between friends, when no conversation is necessary — a relaxed moment, when friendship itself takes them in hand, and they have nothing to say. But the reaction is quick and strong — there is still so much that presses to be said — on a pleasant night — with youth in the air — between friends.” Het werk werd in 1917 gepubliceerd.

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!