Geschiedenis Muziek

ontdekkingsreisje door de klassieke muziekgeschiedenis met informatie, videos,, flipboekjes & heel veel Spotify muziek

Blog

Joaquin Rodrigo (1901 – 1999)

De Legendarische Spaanse componist Joaquin Rodrigo werd geboren in Valencia in 1901 op de dag van St Cecila, de beschermheilige van de muziek. De jongste van 10 kinderen raakte blind door difterie op drie jarige leeftijd en leerde het pianospel en de viool met behulp van Braille.

Met zijn orkestrale werken al uitgevoerd in Valencia en Madrid verhuisde hij in 1924 naar Parijs. Daar werkte hij met andere componisten zoals Maurice Ravel, Darius Milhaud. en Manuel de Falla en ontmoette er zijn toekomstige vrouw en levenslange partner, de Turkse pianiste Victoria Kamhi. Het paar trouwde in 1933.

The young Rodrigo lived in France

Rodrigo woonde in Frankrijk 1924 – 1939

Concerto de Aranjuez

In 1939, kort voordat hij weer vertrok naar Spanje, componeerde Rodrigo het Concierto de Aranjuez voor gitaar – dit werd één van de 20e eeuw bekendste stukken van de klassieke muziek. Het melodische stuk, vernoemd naar een stad die wordt gedomineerd door een koninklijk paleis 30 mijl ten zuidoosten van Madrid, werd voor het eerst uitgevoerd in Barcelona in 1940 en was meteen een success.[teaserbreak]

Geïnspireerd door de tuinen van het Palacio Lees de Aranjuez werden de flamenco-invloeden en melodieën van het stuk al snel geliefd bij vele concert-gangers. De beroemde versie van jazzlegende Miles Davis in zijn Sketches of Spain bracht het ook onder de aandacht van vele andere muziekliefhebbers.

“Wat betekent het Concierto de Aranjuez? Waar staat het voor?” schreef hij kort voor zijn dood in een boekje over zijn werk. “het staat voor wat een ieder van ons er maar in wil horen. Het kan het verleden weer voor je oproepen of de prachtige tuinen van Aranjuez met zijn fonteinen, de bomen, het gezang van de vogels en de geur van magnolia’s .”

Hij was een briljant pianist, maar in tegenstelling tot wat velen denken wanneer zij dit concerto afluisteren, was hij niet een meester op de gitaar.

De concerto bestaat uit drie delen:

1. Allegro con spirito
2 Adagio
3. Allegro gentile

De meesten mensen hebben waarschijnlijk het tweede deel wel eens gehoord want het is reeds vaak gebruikt voor televisieprogramma’s en in films. Na het beluisteren van het concerto in al haar onderdelen, is het gemakkelijk te zien (en te horen) waarom het werk was zo goed werd ontvangen bij de premiere – het is gewoon prachtig.

Met behulp van een speciale machine om zijn zijn muziek in Braille te kunnen dicteren aan zijn assistenten, schreef hij honderden werken, concertos maar ook liederen, waaronder de Concierto Andaluz (1977), Concierto Madrigal (1969) en Concierto Para una Fiesta (1982). In 1996 won hij de prestigieuze Príncipe de Asturias award; talrijke andere prijzen en onderscheidingen vielen hem ten deel voor zijn muzikale kunsten waaronder die van Chevalier de la Légion d’Honneur, door de Franse regering hem toegekent in 1963.

Geschiedenis Muziek, Site by Moonpub NET, The Netherlands © 2021 Frontier Theme
Click to listen highlighted text!